Test Yourself in Greek Mythology!

By  |  4 Comments

Check the answers at the bottom:

1.  Michelangelo immortalized me on the ceiling of the Sistine Chapel.
Who am I?

A.  Aphrodite

B.  Demeter

C.  Athena

C.  Delphic Sibyl

Girl Delphic Sibyl

—–

2.  The word “Iliad” means ‘about Ilion.’ Ilion is another word for:

A.  War

B.  Troy

C.  Homer

D.  Odysseus

—–

3.  The moral to Aesop’s Fable, “The Tortoise and the Hare,” is:

A.  Don’t count your chickens before they’re hatched.

B.  Second place is first loser.

C.  Don’t run races you can’t win.

D.  Slow and steady wins the race.

—–

4.  I am one of the 7 Wonders of the Ancient world:

A.  The Parthenon

B.  The Acropolis, in Athens

C.  The Temple of Artemis, at Ephesus

D.  The Temple of Apollo, at Delphi

—–

5.  In “The Iliad,” Paris presents me with the Golden Apple of beauty. In return I give him Helen of Troy. Who am I?

A.  Athena

B.  Aphrodite

C.  Hera

D.  Persephone

—–

6.  I am Pandora. What didn’t I let out of the box?

A.  Hope

B.  Faith

C.  Charity

D.  Evil

Opening Hope

7.  For centuries, volcanologists, oceanographers, and archeologists have searched for the Lost City of Atlantis. Many scientists theorize that the ancient city of Thera is Atlantis. Today, I am called:

A.  Paros

B.  Delos

C.  Oia

D.  Santorini

—–

8.  Botticelli painted me as I rose from the sea, fully grown at birth. The Roman’s called me Venus. Who am I?

A.  Athene

B.  Aphrodite

C.  Artemis

D.  Persephone

Golden Haired Aphrodite

—–

9.  I am the winged horse, Pegasus. Where did I come from?

A.  I escaped from Hades

B.  I am one of Poseidon’s snow white horses

C.  I was a gift to Hercules from Zeus

D.  I sprung from the dead body of Medusa

—–

10.  I am the Messenger God, painted by Botticelli, in “Primavera.” Who am I?

A.  Hermes

B.  Apollo

C.  Ares

D.  Eros

Primavera Hermes

—–

11.  I am the great hunter, Orion. How did I end up in the sky?

A.  I killed Artemis’ stag, so she put me here.

B.  Zeus made me a constellation to honor my heroism in the Trojan Wars.

C.  My companionship with Artemis angered Apollo. He stung me with a scorpion, then helped her to hang me in the sky.

D.  My arrogance angered the gods, so they made me a constellation to punish me.

The hunter Orion

—–

12.  I guard the gates to the Underworld. What is my name?

A.  Fluffy

B.  Cerberus

C.  Pluto

D.  Hades

Cerberus_3

—–

13.  Which two city-states fought in the Peloponnesian Wars?

A.  Ithaca and Megara

B.  Corinth and Thebes

C.  Sparta and Athens

D.  Argos and Rhodes

—–

14.  Why did Pheidippides run 26.6 miles from Marathon to Athens?

A.  To bring news of victory in the Persian Wars.

B.  To win the first Marathon for the city of Athens.

C.  To kick off the first Olympic Games.

D.  He was being chased by an angry Centaur.

Running victory

—–

15.  The first Olympic Games took place in what year?

A.  446 BC

B.  556 BC

C.  336 BC

D.  776 BC

—–

16.  I was forced to drink hemlock for encouraging moral, independent thinking. Who am I?

A.  Aristotle

B.  Achilles

C.  Socrates

D.  Plato

—–

17.  The following is not a staple of the Mediterranean diet?

A.  Fish

B.  Beef

C.  Olives

D.  Figs

—–

18.  The Elgin Marbles were sculptures of:

A.  The Parthenon

B.  The Temple of Zeus

C.  Delphi

D.  The temple of Apollo

Statues at parthenon

—–

19.  The word “panic” comes from:

A.  The pain in Achilles’ heel

B.  The fear of forest nymphs being chased by Pan

C.  Pan’s horrible scream

D.  An evil that escaped Pandora’s box

How did you do?  Here are the answers….

1. D   2. B   3. D    4. C

5. B   6. A    7. D    8. B

9. D   10. A  11. C  12.  B

13. C  14. A  15. D  16. C

17. B   18. A   19.  C

COMMENT BELOW AND TELL US HOW MANY YOU GOT RIGHT!

Greek trivia quiz

4 Comments

  1. Gabriela Polakovic

    March 11, 2015 at 7:41 pm

    I hope you enjoy our little quiz!!! I loved studying your wonderful country! 😀

    • Hellenic

      March 11, 2015 at 7:48 pm

      I will ask everyone in the house to try it this weekend. I didn’t do as well as I thought I would 🙂

  2. Mario

    March 14, 2015 at 4:14 pm

    My wife and I got 4 mistakes while the children 9. Time to go back and read some mythology.

  3. Ann

    March 21, 2015 at 1:52 pm

    Oh no! We didn’t do very well…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


+ 7 = 15

Pin It on Pinterest

Share This